Televizijska kuharska oddaja z znano gostjo; kuhanje špagetov s školjkami. [Gos] snemanje Jernej Golobič transkripcija Jernej Golobič 1.1 CLARIN.SI http://hdl.handle.net/11356/1438 www.clarin.si www.korpus-gos.net/

Avtorske pravice za to izdajo ureja licenca Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0.

Dovoljeno vam je: reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem in priobčevanje dela javnosti predelati delo Pod naslednjimi pogoji: Priznanje avtorstva — Pri uporabi dela morate navesti izvirnega avtorja na način, ki ga določi izvirni avtor oziroma dajalec licence. V znanstvenih publikacijah to pomeni citiranje ustreznega dela ali del, dostopnih na domači strani projekta, http://www.slovenscina.eu/. Nekomercialno. Tega dela ne smete uporabiti v komercialne namene. Deljenje pod enakimi pogoji — Če spremenite, preoblikujete ali uporabite to delo v svojem delu, lahko distribuirate predelavo dela le pod licenco, ki je enaka tej.

This work is licenced under the Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0.

You are free: to Share — to copy, distribute and transmit the work to Remix — to adapt the work Under the following conditions: Attribution — You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor. In scientific publications this means citing the relevant publication or publications, referred to on the home page of the project: http://www.slovenscina.eu/. Noncommercial. You may not use this work for commercial purposes. Share Alike. If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same or similar license to this one.

2021-09-23
Televizijska kuharska oddaja z znano gostjo; kuhanje špagetov s školjkami. 2009-12-11 ProPlus 2009-12-11
PopTV, Desetka celotna Slo Ljubljana 2008-11-08
dober večer živjo spoštovane gledalke in gledalci če naju dobr pogledate kaj lahko ugotovite ? to recimo da sva zlo lepa pametna pridna delovna skromna edin kar nam manjka je v bistvu mogoč mal elegance recimo se men zdi ne tkole k te vidm morva met k te vidm mal si runkl kdaj tkole k zagrabeš kešno stvar mism sej tud jst ne jah ne morva vse met eleganco pa še lahko lahko lahko a res ? dons bova delala na eleganci in kr greva h eni gospe k nama bo pomagala ja no pa pejd pejd greva kr greva dobr tole a ne [priimek] ? ja nism si misu da bova školjke dobila tkole super za takle dnar ne brad bradice so tist zraven s čimer so one prpopane na skalo školjke ne črne kako se jim reče bradače so al kako že ? no eee reče se jim dagnje pedoči eee vse so eee vse sorte imen majo ne dagnje pedoči ja tko da zdele bova kr prpravla solato z bučkami in mocarelo pa testenine z dagnjami z na konc pa eno klasiko šmorn se mi zdi da mi boš spet dal neki školjke za pucat pa to ne ta velk del ja no seveda lej školjke tkole ja en nož pa še eno posodo vzem pa da ti pokažm evo ja lej tole bradico daš stran z nožem no ja in jo daš v posodo in najprej vse te bradice po porež stran če bi bla slučajno kešna školjka odprta ja takoj stran stran ? ne rečem živjo školjka kako si pomen de j to pomen de je mrtva in da bohsigaved loh se fajn zastrupeš okej potem pa boš z tole gobico za čiščenje boš lepo pod tekočo vodo zdrgnu te školjke ja kožičico a boš mel kr mal dela ne so ne vem če bom fertik sploh do sedmih boš jz bom ta čs prpravu bučkino solato dej dej dej dej dej ja tkole najprej vse brade al kaj ? ti a pa če pa kešna nima brade pa pomen da se dobr brije pa je v redu vseen ? ne d je vse v redu in da jo daš lohka kr zraven okej a te bučke to boš popeku al kaj ? pekače mam tlele ja seveda vzameva peki papir ti tale j ma pa tako brado kt bova midva tud nardila šik solatko in si pomagala z lupilcem za krompir da bojo take lepe a veš da sm čist pozabu na to eleganco da morva tko sam kok pa bo teh rezinc pol ratal ? velik zrd tega kr rabva za solato kr dost ne ? sej mama samo bučke pa paradižnik pa mocarelo pečt ampk to je pol hitr ne ? ja en dva tri po moje en dva eee ? par minutk pa je fertik morš dobr gledat notr ne ni treba niti gledat ampak d ne bo solata z aktivnim ogljem slučajno tkole evo jst sm ! jz sm ! a si ? še tazadno tkole pa zložimo še gor aaa premagov seveda pa jih zdrgn s to žico a zdej jih dam kr notr v umivalnik lohk ? no tole kar je pa kar pa nisva uspela ne narezat z temle nožkom za lupljenje krompirja bova pa lepo zrezala na koščke ja in jih posula po tehle bučkah narezanih tko da ne gre v ne tko se mi zdi v redu filozofija zdej pa vzameva oljčno olje zdej pa mal puglej ker ga je treba kr dost ampak če bi bil zdej ful eleganten bi to s penzlčkom mazal ne recimo o madona še tega se nama manjka ja no kaj če j morm jz tlele tole vse z nožki pa lepo tkole posoliva ne ta nasmeh bojda ta šarmantni nasmeh je tud zlo pomemben ne ? ti si zdej čist pod vplivom tele najine gostje dons ne ? pri sodnikih resnih in dava tole v pečico lepo da se zapeče nasmehn se mal zdej ke prot kameri tko ja tkole za prbližn ene šest do sedm minut ta čs bova pa midva nardila eno čiročaro ne tkole in ka bova zdej nrdila ? tale paradižnik bova zblanširala tako olupu ga boš no to elegantno ne to mi je všeč d ne boš olupkov gor pustu ne tako to mora zdej zavret al kaj ? to more zavret ne ampak ti pa ne pride na misu d b mi pomagu mal tole ne ti v voda nama vre ja dava notr paradižnik kok pol minutke ? ja prbližn lih tok veš da tale vrela voda obdela kožico kožco eee ja lej lej a s vidu ne to pa pomanjkanje elegance se pozna tud po tem da nima človk smisla za te evo videš paradižnik sva zdej zblanširala dava pod mrzlo vodo a vidš kko se zaleži počas ? ja ja tako suprca olupim te pojem te ne ? potegneš dol hop si ga del iz kože na zlo eleganten način evo ti kako pa to majo pa po moje v teh restavracijah s školjkami morjo met pa ene sedem ldi zadi k sam školjke cimprajo tam v Bruslu a ? k v Bruslu majo ful teh dagn dagn cimprajo ne ? pa brez heca ene dva tri ludje so uzadi k čistjo samo školjke ribe filirajo evo pa morjo morjo met po moje mal že avtomatizirano ne lepo sesekljamo tale paradižnik paradižnik sva sesekljala zdej gremo pa na zelišča pa kar vzamemo peteršilj bazilika pa rožmarin pa en listek žajblja bazilika bo ne ? eee ? bazilika bo ne ? bazilika bo ja pa bomo kr mejčen bl na grobo mel sesekljana ta zelišča ne da bo ta rastik filing al kuko že rečeš ti ja rustikalno ne kr tud tud v r v rustiki notr je mal elegance tkole oljčno olje pa balzamični kis pa sol čak čak čak čak čak tole pa jah tole pa de bi te zdele [ime] vidla ne bi pa po moje zavila z očmi ne kaj ? a nama je ušlo tole zdele ? no zdej pa sam še tele mocarelce prpravva pa sva evo tkole lepo na polovico zdej jih pa narežemo na rezine ti boš v bistvu celo solato naredu ne ? ja to tole premešava za bučkino solato mava vse prpravlen zdej počakava da še on prprav školjke in gremo na glavno jed za tistga k ma srečo pravmo d ma kromper kromper je že tko da skor da ne vemo več da je na evropskih tleh u začel rasti šele okrog leta tisoč petsto trideset v naših krajih pa še kekšnih dvesto let kasnej medtem ko so ga na ozemlju Čila in Peruja kultivirali že pred več kot sedem tisoč leti no v dvesto petdeset letih smo ga tko posvojil da smo zanj prpravleni nardit marskej mogoče je še kdo med vami pred petdstmi leti ročni pobiral koloradske hrošče ki so ogrožal pridelk škrobnatih in okusnih gomoljev pregovor pravi da neumnemu kmetu zraste najdebelejši krompir in to na asvaltu ampak kaj pa če ne zrase ? a se bomo kot Irci v časih krompirjeve lakote selil s trebukom za kruhom ? ne ne kadar smo v stiski predvsem časovni se lahko zatečemo h krompirjevi bližnjici krompirjevim kosmičem no ampak d ne bo preveč enostavno iz tele vrečke ne bomo nardil samo krompirjevga pireja ampak bomo šli dva koraka naprej naprej do kromirjevga testa in od tm naprej do krompirjevih njokov tkole pire je končan en dva tri dodamo mu moko najboljša je ostra in jajca če hočmo lahko testo oplemenitmo še s čim s sesekljanimi zelišči z aromo al pa mleta špinača al pa pire iz rdeče pese za barvo testo razvaljamo v takole kačo ki jo razrežemo na enako velike koščke če hočmo še mal zašminkirat vsazga narahlo prtisnemo z vilco da dobijo rahlo nagubamo površino je pa res da tole ni fino samo zarad izgleda ampak se tud omaka boljš prime na rebraste njoke to so njoki ki jih kuhamo v kropu dokler ne priplavajo na površino lahko pa s tole krompirjevo vrečko zgostimo tud tole gobovo juho brzina vrlina zdej boš pa ti že kr lepo prpravu vse ostalo potrebno za tele školjke sesekljej tole čebulo česen re režem jz bom pa ta čs prpravu kaj vse z š šmorn ne ? oziroma carski v preženec kva vse ja elegantno je treba bt ja a ga boš delu gor al dol ? kombinacija mism v pečici al na gor na vrh dava šter decilitre mleka kole potem dava šteri rumenjake to boš jih loču al kaj eee ? kar je bog združu tega naj Bane ne loči tukej vzameva mleko eee rumenjake dava pet žlic moke tri žlice sladkorja vanilijin sladkor pa ščepec pecilnega praška posebej bova pa zmiksala sneg iz beljakov ja mu dodala sladkor mhm in še ta sneg z tem zrakom notr zamešala da bo čim bolj rahu zrakom super in zdej dava še mejčken ruma za okus tko in vse skupej nej lepo počiva prbližn deset minut ka pa jz lohk jz tud počivam deset minut eee ? ta čs ne ti pa kr lepo seklej lepo na drobn bl elegantno ne ? lej to č bl k boš na drobn seseklov bl fino omakco bova mela tako evo zdej pa lepo nardiva iz teh beljakov trd sneg snežne razmere sneg bo danes prišel do nižin evo supr tale najin sneg je narjen zdej mu bova dudala še sladkor zato d ga bova fiksirala ne da se bo zafiskal ? ne zafiksov s pa na bo evo tkole ti zdej delaš točno kontra k jz ti hočeš da se to bl skep drži jz pa hočem da tole razpade čist ja tko je v kuhni en v eno stran ta drug pa v drugo na koncu se srečata ne ? veš kaj jz mislm da dava iz špajze še mejčken rozin da so okusi prepletejo notr nadrobimo lej hop tkole lej kko lepo skp drži veš kaj zdej pa ti tole to deli jz pa neham s tole čebulo hm supr no sej čebula je lepo zdej pa kr dej česen sej valda mislm pa kr dej česen in k bo česen ful dobr veš kaj dej še kr tele školjke si tele školjke si slabo spucov ne tko dej še kr kr še kej dej ne lej lej zdej treba pa to lepo narahl pomešat zeto da čim več zraka ustane v po notr v te masi zdej bova pa vzela eno žlico masla dala tukile gor na ponev tkole lepo je že segreta mejčken dava še olja tkole zdej pa lepo tole notr zlijeva evo in smuk v pečico ne ? na bum al kaj ? na dvesto stopinj za prbližn ene trieset minut in se začnemo delat okrog školjk omakce testenin ukvarjat s tem to dej ti bi se zdej lotu dela okrog školjk pa jz delam okrog školjk že odkar sm tle zdej s mi vse prpravu zdej pa greva eee evo gremo dobr si to seseklov stop ! pejt lepo v hladilnik prnes olive pa vino ooo izjemno ja to si k korajžen da mene po vino pošilaš n veš kaj boš točno dubu nazaj tkole dej tlele noter tri deci vina pa pa en deci vode tukile bova dala pa olje lepo super kr še mejčkn olive pa odcedim ne ? verjetn olive odcedis š in dava gor čebulo [priimek] ! da hvala hvala poročnik [priimek] hvala poročnik [priimek] zelo sem zadovoljen morm te pohvalt petka ne pardon čista desetka podporočnik al podporočnik podporočnik ja ja m tkole to premešava na četrt tkole super pa kr v uno posodo lepo dej noter na četrte tele s mislu take podolžne ? in v tole notr streseva školjke dej česen tle al na školjke ? ja ja dejva pr tem receptu mejčken posplošt mal res tega rastik filinga kr cele al kaj ? kr cele pa zdej končno veš kaj mislm d bo mogla bit najina gostja kr zadovoljna z nama al pa ampak tole m dal vseen zraven kar smo že naredu no dej dej seveda mejčkn olivca mi dej še zraven super dobro dve žlici drobtin tako ja a tako buzarico odtrgala listke jih dala notr bazilike ne ja bazilike sej diši putem bova dala še mal rožmarina a to je treba zdej še pražit al kaj ? ja kr dej lepo na na zmerni temperaturi zmerno tole premešava lepo se kuhajo evo in ko se vse školjke prbližn tkole odprejo ne ? bomo ja zavržete tiste ki se ne odprejo ja kar v najinem primeru ni k si ti to zlo dobr sčistu ja sm že prej vsako sem vprašov z vsako sm nardil poglobljen intevju kko ste ? a se boste odprl ? ste prepričani da se boste znal odpret ljudem v naši oddaji ? a ste pr mism dejte zdej premislt zdej je še čs d si premi in se vse se strinjale d se bojo no zdej pa poglej kko so se lepo odprle lej lej pa jih zdej dava tle ? na tako je kako s vedu ? ja no ja čutu sem a z vsem vred ? z vsem vred z vsem z tekočino z vinom k je v še ostov tko in mešej mešaj prbližn pet minut zdele pa jz prpravm še vodo za testenine po pa se mi zdi da sva kr prpravlena dobr nama je šlo prej sva nardila preden je [ime] pršla pol pa loh že [ime] pride ne ja ja evo krasno ajde pejd greva d bo zgledal ne a greva kr k vratom čakat tko da sva s ful elegantna ja in dons sva tole prpravla vse zate se prav testenine školjke tlele uzad bučke pečene m eee mocarela s paradižniki in vu pečici mava pa še šmorn ne ooo pečici uuu iz suhih fig s kakavom pa meto to pa k nalašč zraven veš kaj jz bom kr z ns še zorganizeru vse ostalo d mamo kej za delat no super jz sm vama pa prnesla eno marmeladko oziroma en namaz ja k nalašč jz sm se že bal kaj bo k šmornu ne in poglej kako pride rešitev sama od sebe takorekoč tkole tle je treba njega poslušat kr je on komandant ne ja ti dej tako ti dej lepo tele eee špagete kuhat [ime] tivš pa prpravla tale krožnik ne mhm lej lej lej kko je [ime] tole zadžojntala a ? a si vidu ta zvitek ? sej roke lahko uporabm a ne drugo roko bravo seveda seevda kaj s ti dal tle gor maslo zdej al kaj ? maslo ja zdej bova pa tole tkole obrnla čak tole lohk jz tud mal zmanjšam hitrost midva sva ful vadla zdej ne tud še vmes ne takoj k sva pršla iz trgovine v trgovini sva ful plesala aha tko da so naju vsi gledal so rekl kva pa je s tem dvema no ampak morta priznet da plesat je zelo preprosto a ne ? eem tlele tud vmes ne ja ja pač morš vedet n eee kera je desna noga pa kera je leva potem je pa čist preprosto ja sam je pa tud mal naporn veš za tele najine kile ja zdej pa nimamo kej druzga kokr da midva v eem odpleševa še ta najin ne kko si že rekla [ime] kaj je ta ta prv ? eem jz eee dej dej dejmo tko poimenvet d j v bistvu to ples eem kuharski ples si a ? okej in gremo šase v desno tri korake z desno nogo dobro a boš ti z nama tko d bova laže šase opa šase šase desna leva desna hop leva desna leva in obrat tri step in plosk a plosknemo še ? ja in od začetka in en dva tri plosk v levo o madonca in tri step okej in vmes še mal pomeš in tko naprej v neskončnost evo ne da se ne bomo zaplesal predolgo ne [ime] mi boš pomagala ? supr odpleš tole do umivalnika jz mam tole že skor tud prpravlen se bova kr mal zamenala ja a si močna v roke ? vzamem še krožnik eee niti ne moja sestra je bolj močna v roke ja ja ja odpira konzerve in tko naprej eee ? a res ? v hiši al kaj ? sestra je močna roka to zdej kr tlele nazaj notr kdo odpirač ? aja supr hvala evo tkole kaj dam jz zdej kr tlele notr tole ? ja kr notr pa lepo pomeši s školjkami školjke čez ja sladkor jz sem pa tole mrmlado mejčken pomešov še z vodo tko da bo mejčken redkejša a rdečo baziliko boš dal v desertu ? ja ooo ne a res ? ja veš kok bo fajn bazilika gre zlo fajn skupi s sladkim ne sej v bistvu tega sploh ni tok v resnic kt zgleda ne sam te školjke zgledajo masovno volumske ne ni ne krasn mal bi še tele omakce iz dna evo tkole zdej pa dava [ime] na sredo ne to se pa že spodob pa zagrize vsak v svoje ne dobr tek dobr tek dobr tek pa probimo dobr tek tud vama pa el z eleganco ne a mo a to je važn da se lahko eee da vidm če znam s talarjem se obrnt a lahko z enim plesnim korakom ? še boljš ti gre ja ploskent pol n morm da ne bi kej pod tleh padl ne no midva sva bl domača z [priimek] dej tole pa morš probat bazilika j zravn mmm pa mislm da j mrmlada nrdila presežek je ne ? presežek pravi super ja super do naslednje sobote se mastimo mi počas vi pa tud [ime] hvala za plesno lekcijo pa za obisk ne okej z veseljem ja se še vidmo živjo