Kuharska oddaja, kuhanje petelina v vinu, prisoten tudi gost v studiu. [Gos] snemanje Jernej Golobic transkripcija Jernej Golobič 1.1 CLARIN.SI http://hdl.handle.net/11356/1438 www.clarin.si www.korpus-gos.net/

Avtorske pravice za to izdajo ureja licenca Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0.

Dovoljeno vam je: reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem in priobčevanje dela javnosti predelati delo Pod naslednjimi pogoji: Priznanje avtorstva — Pri uporabi dela morate navesti izvirnega avtorja na način, ki ga določi izvirni avtor oziroma dajalec licence. V znanstvenih publikacijah to pomeni citiranje ustreznega dela ali del, dostopnih na domači strani projekta, http://www.slovenscina.eu/. Nekomercialno. Tega dela ne smete uporabiti v komercialne namene. Deljenje pod enakimi pogoji — Če spremenite, preoblikujete ali uporabite to delo v svojem delu, lahko distribuirate predelavo dela le pod licenco, ki je enaka tej.

This work is licenced under the Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0.

You are free: to Share — to copy, distribute and transmit the work to Remix — to adapt the work Under the following conditions: Attribution — You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor. In scientific publications this means citing the relevant publication or publications, referred to on the home page of the project: http://www.slovenscina.eu/. Noncommercial. You may not use this work for commercial purposes. Share Alike. If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same or similar license to this one.

2021-09-23
Kuharska oddaja, kuhanje petelina v vinu, prisoten tudi gost v studiu. 2009-10-23 ProPlus 2009-10-23
PopTV, Desetka celotna Slo Ljubljana 2008-11-08
dober večer živjo zdravo vsi Martini Martinčki Martine ne dons je martinova sobota upam da si se spomnu na to kaj si prpravu ? ja tko aaa veš de sm ne ! piščanca v rdečem vinu kremno polento čaki za deset evrov ? ja seveda tle zdej mormo mal računat ker jz sm slišu da tak vin ki ga ne bi pil ga tud u hrano rajš ne dajat ne ? m hm hm hm tko da ne vem kaj ti mmm kako ja ? ja če se bova tega držala ne pol boš mogu ti to organizirat bom mogu neki zrihtat ne ? kr na pot seveda kakršnga zrihtam tazga daš not tazga dava pa notr dobr se bom potrudu vse bom dal od sebe no dej vi pa ostanete z mano da boste slišal odgovor na vprašanje nagradno seveda evo z Desetko dones nismo šli na konc sveta ampak konc Slovenije k [ime] [priimek] enmu naših najboljših vinarjev ker je glih martinovo pa to ne in zdej najprej poglejmo od kje surovine pridejo za to vino tlele si ti reku da je Italija že čist bliz vinogradi tvoji so pa kje pol sam tlele do meje ? ne ne m tukej en delček ostali kar nekaj vinogradov je tam v Italiji pa v glavnem pa na teh obronkih Medane pa se eee pa se ne bojiš da bi Italijani prišli ponoč pa kej potrgal tkole ? iii jih ne pustimo vidiš tle lahko nadziramo tle smo na vrhu tko da pod kontrolo vse iz tele opazovalnce ne kok bo tale notr že kolk je že in kolk še bo v sodčku ? eem to ja mmm zdej een n eno leto ne bo pa še dobre dve leti dej nehej a ? ja seveda tri leta ? tok pol čakaš da se to proda in ti morš zdej to met tlele lepo na mir use ? tri leta tri leta najmn vse vidš tle v tko v takem praven ambientu tle počivajo a lohk kej pošpegamo ? a mou malo bomo ne dejmo no mmm ampak bi blo že zdele men bi bla že zdele všeč ne bo pa še boljša eee ko j ko je dobro ne je dobro grozdje potem je dobro mlado vino ne in je dobro potem tudi zrelo vino ne pol je dobro tko tud kej dobrga zraven skuhat tko ja kaj bi tlele šlo ? ma ti tko to je belo vino ne ma ma tko močen karakter pa macarirano tenine tko da lahko tudi kašno meso recimo pa tud kašna goska zdej k je recimo super ampak za to mi nimamo nimamo dnarja ne tko da bomo neki druzga prpravl če prideš ne martinovo m mhm in eem ne seveda bi tlele ne apeliral še da bi ne kakšno flaško mogoče vzel sabo ne kr je martinovo k drgač ti ne bomo mogl z vinom postrežt ne bomo zrihtal bomo super kdor jezika špara vina strada ne na zdravje živeli na zdravje evo martinova sobota je mogoče bo gdo šou po vseh štirih domov ne ampak po osmih pa zihr ne jz mam pa prov tako nalogo ne piščanec u vinu osem piščančjih beder zdej pa morm najdt eno kuro ki ima osem nog štir leve štir desne tko dejte ja da bo simetrično pa to ne super pa bl mejhne k nimamo dost dnarja slanino rabm ampak ne preveč ne preveč ? ja tko po m ne vem pomoje ene tam med pet pa deset deg takega ? bo dovolj ? super evo to bo super lejte mam že svojga špehca dost tko da nau se preveč točn tri rabm ne evo ne kr šparamo v oddaji Desetka vam bom zdej povedu en trik kako lohk prhrante vedno kupite pol enta in zdaj še poleg nasveta za varčnost še nasvet za zdravje ne bonbone kupite marone sej poznate Demšarja se ne skuha brez cigar eem brez korenja smo na oddelku za razvajanje in uzamemo čokolado devet pa štrnajst super evo petnajst čez devet že skor ampak smo že v nevarni coni ne takoj k gremo čez devet smo že tm tm ne izvolte hvala lepa zdej pa prosm [ime] zdej pa resno ne kaj pa je ? kuga pa je ? zdej pa ni heca dones ne veš kajš kkšn vin sm jz nama zrihtov ne lej dej dej dej lej lej zej si pa to oglej in prosm da se ti rokce zatresejo čak a to s zdej za pet oddaj zamenu al kuko ? ja ne pač [ime] [ime] gre vedno na polno ne sej veš kako je to no dej kr men tole ne to s ti z ooo ! ti pa it bedr bi gut tale čikn ne okej grem tega piščanca prpravt okej ? ej a vino pa loh zej že odprem ? dej kr odpri spoštovanjem tako ja z usem dolžnim v rešpektom potem mava pa že tle prpravleno zelenjavo opa to že kr vse beži vse beži pred tem vinom dones tkole pa kr na ribeža ne ? ooo zdej pa uuu plop ! pa še en korenček dej umakn mejčkn ja sm vin najprej umaknu če s vidu sm spet ne tkole super tale vin je že v letih dva tisoč štir ne kaj si delu jeseni dva tisoč štir k je bla trgatev a se boš spomnu ? nimam pojma a se ti spomneš kaj si delu ? ja spomnm se ne no povej na Korziki sm bil evo u šotoru notr pa ni blo velik dežja spomlad spomlad pa v Čilu ne jesen si bil na Korziki v šotoru ? jesen ja septembra ja o madonca septembra tkole no kje s bil septembra dva tisoč štir ? nimam pojma lej ga ja premisl mal no tko v posodo damo piščančja bedra ne solimo jest bom dal pa še mejčken timijana sam tok da zadiši vino ne evo videš sam tok da zadiši čk piščanci so prpravljeni zloženi marinado sva še prej ohladila bog ne dej da date toplo gor mhm no in tkole da se bodo bakterije napajsale aha in to zelenjavo čez to pa kr lohk z roko in to gre u hladilnik za čez noč temu bi lohk reku tud pijani piščanec dej v hladilnik tkole zdej pa tegale mariniranga piška vzameva ven ja to je zdej čas je hitr minil slanino ne ? ja je ne tko dej si tja ja dej ti bom povedu kaj maš za nardit lej tkole vsacga piščanca osvobodiš osvobodim tega korenja te zalege oranžne ja tako in ga daš v tistle pekač notr okej dobro u redu potem boš pa to precedil tako pa precedim okej jez bom pa narezu slanino na rezance ej jej jej jej jej sm že zacel mal polivat ne kuko ? keder sm jz v kuhni je bolš da z belim vino delaš stvari veš in zakaj to ? zakaj a res vse uma ? o ježeštena ! na tlele ene mladi napotnik v kozico dam olivno olje no pa tud a dajo v pišanca al bl te stare kure ? petelinčka ponavad delajo veš a seveda sam morjo dolg pol to kuhat e uva pa z moko ? aja boš torej ti te mal tko ja bova pa pomokala te piščančja bedra o mal u moko stopl ja a j tole s to kožo kej važn da je gor našponana ? če jz kr ne ne sej to se pol itak še tok tko slanina je prepražena in jo dava kr tlele v tole posodico mava prpravleno pa tele pa pomokava bedrček ampak tko na hitr vidm tole delaš eee ? ja ja tkole piščančja bedra popečemo z useh strani do zlatorumene barve evo piščančja bedra so pečena jih dava nazaj v pekač no pa se skoz seljo sm pa ke pa gor pa dol pa v pekač pa vn pa nazaj pa not pa v moko pa nazaj sm ja pa še dvakrat ven joj to pa je ne eee in dodava to prepraženo slanino že kr dodam ? kr dodej greva zdej pa greva na polno ooa super sva to prepražla ne ? op ! počas počas najprej ta zdej pa spet nazaj piščance sej ti pravm oni majo prov krizo identitete kaj mislš kje jim je bl všeč ? tle al tm ? zdele k zalil z vinom definitivno zdej pa ja zdej pa polij dej pokrovko vn tkole ne na štirkico kavr ap pokrito dušimo približno eno uro pa pol na minimalni temperaturi glih tolk da mejčken vre verjetno vsi poznate Garfilda simpatičen skuliran maček je drugi največji fen lazanj na svetu in kdo je prvi ? jz a ni super ? skladovnica v kateri se izmenjujejo plast testa nadeva nato pa vse skupaj zapečeno v pečici to je najbl osnovna mesna lazanja če ne marate bešamela ga lahko zamenjate s kislo smetano če ne marate mesa je lahko nadev pripravljen iz zelenjave hm si predstavljate kako dobra bi bila lazanja s krepkim gobovim ragujem ? no v osnovi je lazanja ime za takle kos rezančevga testa ki se največkrat uporablja za gratinirano skladovnico ki je nase prevzela to ime testo za lazanjo lahko če imamo čs razvaljamo sami zelo priročni in dobri pa so tudi v naprej pripravljeni pravokotniki testa ki jih večinoma lahko porabimo kr tako brez predhodnega kuhanja na voljo so nam tud zeleni pripravljeni s špinačo in oranžni ki jim barvo in okus daje paradižnik lazanje torej tele testene pravokotnike pa lahko pametno uporabmo še za kej druzga če jih mal pokuhamo sam tolk da se zmehčajo lahko prpravmo fine špinačne zvitke nadevamo jih zvijemo zložimo v pekač in zapečemo če pri transportu nismo bli pazljivi in so se ploščice zdrobile pa tud ni treba plant u jok skuhamo jih kot krpice pomešamo s kislo smetano začinmo na vrh pa nariban parmezan pa gas u pečico ta kokoška nej se duši midva uva pa prpravla še polento tako posebno boš vidu dej kastrolo gor posebno pa peteršilj bom jz prpravu ja s obvezno kastrolo pa vode kej notr v kastrolco ha ? tkole kok ? kok mislš te polente narest ? lej za okrnk drvarsko porcijo dej ja za štir dobro hvala lepa pa sol super pa seseklamo peteršilj uzadi ze maš pa že skor vse razen polente ke pa jo maš ? a udzadi ? na stalaži kr dej ! tkole a to daš kr notr ? peteršilj ja seveda vse prpavva pred polento ? tko mal oljčnga olja ja ! tkole ja zdej boš pa vidu trikov miljon triki al kaj ? en za drugim ja sladko smetano ulijeva tud kr tlele ? ja ta se pa ne bo sesirla al kaj ? ne ne vso ne bo ne bo eee ? kisla kisle ne smemo vret kisle ne smeva vret ja pa putra tko in je tole prpraulen zdej bova pa midva zakuhala polento to so zej triki prvi trik peteršilj drugi trik sladka smetana tretji trik olivno olje hočeš bl gosto met al kaj ? mhm ja a to je važn da je ne daš use naenkrat na buf al ? mmm mhm ja jz to bl počas rajš delam z tega da pol vidm kok bo gosta ne tko lej kuko je lepo gosta ne ? sevede če s je pa tok dal notr ka pa zdej še smetane ? še ? a seveda paličnjaka in zdej miksava in bova prpravla tko kot en koruzni pire a ti hočeš da ni tega zrnja ? ja da je vse gladko al kaj ? super ! kko pa mislš da bi tako polento nardil leta tisoč osemsto sedem ? mal težij mal težij ampak zdej smo pa v časih k se afnamo pa se bomo poafnal tud mal z polento dva tisoč osem tko vidš pa sva ti dej zdej še s ta pravim mikserjem tole mal sprav v neki ne evo vidš je v redu ne ? uuu ja ! ko en koruzni pire taka krema tkole odstavva krema krema pa si kr pravva krožnike no sej tole pa tud ne ? ha ? tole je pa tud u formi evo to čebulca korenček zelena zelena juhu tkole pa še mal lepo to zdej pa če bi to pustil čakat to polento ona kej skoč skep se strdi ? čist čist za rezat če hočmo rezat ampak si lepo zdele nardil k prehod čez Rdeče morje hm ne ? tole k so kje si ze čaki dejmo tkole timijan pa žajbelj da lepše zgleda a ne ? da lepš zgleda ja evo ja greva probat ne ? ja lepo si se potrudu ne in si tud s temle žajblom pol še dodal a žličko s mi dal pa tamalo al kaj ? da ne bi preveč ja uuu s ta velko šeflo a s tisto a sej tale se v bistvu že mal strdi pol tkole krožniku ne eno tako formo ja ja ja ja ja lejva je v redu ? mmm u redu je tale juhca je super super mmm krasn a boš en koš piriča odrezov ? ej bova vidla kuko gre lej hm ne manjka ne ? mmm prov ne ? ni treba sploh met race za martinovo piščanc bo čis u redu tale v vinu ohoho ! tko da greva loh kr naprej na sladico s čim bomo pa pocukral tole martinovo reč ? greva kr na kostanjevo strjenko ne ? kostanji ja evo upam da jih ne bo treba lupet ne smo ti pa že vse prpavl tole dej v kstrolo ck pa notr stres tele marone kr u tole evo bom kar jaz stres vse prpravln zlupln a to je že vse zluplen lej zgledajo pa k olive jz bom pa ta čs prpravu želatino eee sam tok da se segreje a to je treba kej ornk vret al to sam tok da se segreje tkole želatina superca želatina superca kr tkole mal s prstom na super mašinca za pa iz špajze prnes eee eee tale čokolado pa rum a rum maš tud skrit al kaj ? j morm drgač vse popil am kje pa je tole to pa mi morš povedat k to pa jz ne vem kje je tmle nad štedilnikom oziroma nd eee pečico tkole hu rakije kokr češ je ? ah ! to je za pogum pa za dišavo tko zdej bova pa kr tole smetano stepla ker kam s dal čokolado ? tle dej super pa je en tokle je naribej čist en mal ja ja na ta debelo kaj bo pa s tole čokolado se zgodil gre notr ? to čokolado bova dala tle k smetani ti si moja čokolada ne letos pa ne pojeva zdej pa ne pojeva tok jeseni k spomladi a ne ? evo tole je premal tud na rejtingih pozna fertik tkole tlele notr jo bom dal kaj želatino ? ja seveda pa se bo isto lepo stopila tko mhm ti dej tole v smetano pa dava notr mal ruma no pa to k k sm mal naelektril to čokolado k sm jo tok ribov lej tok sm hitr lej kako skače a s tok hitr delov lej huh ! vidm a to zdej kr umešam notr ? eem ja lahko previdno previdno tlele dava še dve žlici sladkorja tko premešava pustimo da se kuha tolk časa da se ta sladkor raztopi evo to se je stopil krasno rrrum za pogum in dava a zdej boš pa to mlel ? tako evo mal mal sm bil nerodn zdele veš aha to je pa v bistvu pol v bistvu je pa dobr če se ti razkuhajo bova midva tole kr pr pretresla če se ti razkuhajo kostanji je v bistvu dobr kr ti pol razpadejo že kr tko veš kaj zlo težko bi jih razkuhala ne bi kr držal skupi skoz mhm evo zdej pa bo to morva še pohladit al kaj ? sj se bo zdele ohladil super je aha evo to sva lepo prepasirala eee ohladila mimgrede zdej bova pa to notr pomešala to u to ta to u to ja klo premešava in to bova dala v hladilnik za prbližn tri ure navadn hladilnik al v zmrzovalnik ? navadn loh dava pa najprej v zmrzovalnik za kešno uro aha ni sladoledek je tko mhm ne ne sva dala želatino not ne tkole evo ga ti si vse zmeru doma tole a ? ja po po pa dejva najprej v zmrzovalnik k bl težko čakamo dej evo meni sva skuhala evo use mal še pospravva pa pustreževa pa bo nazdravva nazdravva točno martinova sobota evo tole je sladica mislš da se je že sprjela skep uh veš da ooo lepa lepa res ? zdej sm pa še eno skrivnost naredu za gledalce pa gledalke kaj pa je ? ja tisto čokolado iz špajze sm še stopu skupej z maslom da bo ja dobr k mava tacga super gosta se zdi v redu ne ? mhm super super grem jz kr iskat [ime] no pejd pa da pridemo tkole pa bomo dal tole čokolado uspodej z žlico pa bomo oblikval žličnike iz tega kostanjevga pireja evo tkole uuu superca tkole za čez pa še mal tkole čokolade evo evo [ime] ti si glih pr konc o živjo živjo živjo [ime] je pršov živjo [ime] midva sva se prej ooo kr stop tlele lej bližje k štedilniku ne da boš eee na sredi ja vem to pa fajn to pa fajn zgleda je v redu ? ja ja ja pr vas tud delate v brdih kešne take eem tele ž župe z z vinom pa to ? tud tud sploh tko v tem času in to če ni če ni lih race ne je pa tud eee je pa tud piščančja ja v redu ja je pa kej druzga ne je pa tud kura v redu evo dejmo akcija ja seveda eee tole smo a bomo probal za probat ? to je neka vrsta polente za v v aaa vidš pr nas mamo belo ne ma tle polente je k smo jo spravl v eno kremo aha taka bl kremasta je ne mmm zanimivo zanimivo tak pire ne to pa malo diši po brdih ta ta omaka tle ja hm ja dons gledamo tale mlado vino ne ampak tole kar si nam ti podaril teodor rdeče dva tisoč šter pa ni glih nek m mlad ne ? dva tisoč šter in je ful dolg se valou po mislm valjal ležal ne u sodih eem kako zdržite ne ? tm da da ne greš kdaj kdaj na sod pa ja dns je mislm martinovo ne in ponavadi se pijo ta mlada vina samo tko za neki boljšga ne kukr je mogoče tud ta juhica in use skupej ne pa jz tle prisegam na malo bolj taka kompleksna vina ne in in tko da tukaj bomo lahko pol nam pa kr nalij ne kr nalij ja ja da ne bomo da še da ga loh k več različnim stvarem pol kombiniramo ne lej kako je lepe barve supr ja najboljš da nazdravvmo martinu ne ? ja tud jz bi reku res na zdravje živjo na zdravje in pol kdaj čez kolk čez dvainštrest mescov ? ja to je blo ravno mmm spomladi se pravi tega leta je blo polnjeno po treh letih pa pol probamo ja pa to vino ma tud zdej sigurno še eno veliko življenje šele tak dojenček lahko rečmo tudi še kakšnih deset al pa dvajset let bo to vino u dobri dobri kondiciji ne super je v redu čez tri leta pa pol se pa dobimo pa probamo kešne ta k je letos bil ja v redu okej vm pa na zdravje do naslednje sobote živjo na zdravje dobro se vidmo drug vikend